tirsdag den 8. december 2020

8. december

8. december

Ugeavisen Vejen bringer i dag omtale af Blomsterne og Bierne. Det er historien om Baldersbæk.
Når vi er i området, er vi næsten altid forbi Baldersbæk. Underligt, jeg har netop været forbi, fordi jeg skulle hente en plukkemaskine i Ansager. Ofte med en lang gåtur fra Hovborg til Baldersbæk på kyst til kyst stien. I dag var jeg egentlig i gang med en historie og oddere i den danske natur. Den kommer en anden dag.
Side 72 i Blomsterne og Bierne.

 BALDERSBÆK OG ANDRE

Jeg glemmer aldrig mit første møde med Baldersbæk. Det var en varm dag i juni. Vi var på fisketur og lå i telt på en græsmark tæt på Holme Å, men ørrederne ville ikke bide i varmen, så vi var taget på opdagelse. Kyst til kyst stien fører lige igennem området.
Slottet stod tomt på det tidspunkt.
Den eneste lyd i varmen var biernes summen i de store rhododendron ved dammene, hvor vandet stille løb fra dam til dam. Kulissen til en engelsk krimi, nej vores naturoplevelse. Vi vidste ikke ret meget om københavnerplantagen, før vi stod midt i denne naturperle, som blev dannet på hedegården, der først bar navnet Boldersbæk, i folkemunde kaldet "Rabalderbæk". Ejeren og grundlæggeren Holger Petersen står stadig som skulptur og skuer over de imponerende rododendron.
Husk fiskestangen ved et besøg i området. Og lær samtidig en masse om opdyrkningen af heden og anlæggelsen af de store plantager, navnet Dalgas føles også levende her og Hedeselskabet med alt, hvad det har betydet for opdyrkningen af heden. Det var dengang, samfundet belønnede folk for at udnytte naturen, i dag går belønningen den anden vej!
Vi har selv anlagt et rhododendronbed, det kan godt gøres uden misbrug af spagnum. Beddet giver os de smukkeste blomster og en god portion blåbær.
For ikke at glemme bier og andre insekter der er i og omkring denne del af haven. Det er anlagt, hvor en flyde bringer grundvandet ret højt, så det hjælper fint med at holde på fugten, plus store mængder savsmuld, spåner og hjemmelavet kompost. Men det er meget jord, der skal flyttes. Vi gravede ned og fik våde tæer af grundvandet, inden vi fyldte og plantede.RHODODENDRON
der er en summen
af de flittige bier
i blomsterhavet
Ingen kommentarer: