torsdag den 10. december 2020

10. december

 10. december

Mødte både ørn og ravne på morgenturen. Ravnene havde deres sjov med hundene, desværre er det svært at tage billeder af, i stedet billeder og ord om benved. Og så er det FN’s menneskerettighedsdag.


SMUK RØD OG GIFTIG

Det var vores søn som først gjorde os opmærksom på den benved, vi har i vores vilde hegn. Den er giftig, men flot. ”Du må ikke skære den ned og fodre geder med den”. Vi slog det op, og det kunne godt være, at geder tåler den, hjortevildt gør. Den blev stående flot, og vi har ikke mere geder.
Fuglene spiser også de smukke røde frugter, i første omgang troede jeg, at det var smukke vinterblomster. Men den blomstrer tidligere, de små nektarfyldte blomster er gode for små insekter. Det er de meget giftige frugter, der er så flotte her i december.
Giftstofferne i frøene kan skade lever og nyrer. Nogle af giftstofferne kan også være hjertelammende glykosider og kan give alt fra åndenød til hallucinationer. Og nej, jeg vil kraftigt fraråde at prøve det på samme måde som psykadeliske svampe.
De tørrede og pulveriserede bær har været brugt til bekæmpelse af lus og møl.
Træet er hårdt, det er derfra navnet er kommet. Det er brugt af trædrejere til at lave tene og andre hårde træting. Der er eksempler på at trædrejere er blevet syge af støvet, og helt kort kan det vel siges, for mennesker er alt på benved giftigt.

NØGEN DECEMBER
bladene falder
en farlig skønhed lyser
rødt i december

Ingen kommentarer: