11. december
Jeg er tilflytter på
Nordfyn, men min afdøde nabo Børge fortalte mig om
aspargesmarkerne, som tidligere var her i de inddæmmede områder.
Jeg
har selv gået utrolig mange skridt langs opsatte aspargesbede i
Ungersbjerge, det er de marker, hvor Agger Vin nu har plantet
vinstokke.
Gad vist om der i dag er mere jord med vinranker end
med asparges i Danmark?
Jeg betragter stadig hvide asparges som
en af mine favoritspiser, gerne i den helt enkle form:
Asparges
kogt al dente. Tahindressing: 1 skefuld tahin, 1 skefuld citronsaft,
1 skefuld olie, 1 dl skyr eller græsk yoghurt. Kogte pillede
fjordrejer. Anret på tallerken med asparges, dressing, øverst
fjordrejer. Pynt med lidt af forårets grønne salat.
Jeg har selv
et godt stykke med asparges i vores have.
Selv på denne årstid
er aspargesplanterne flotte, når de står i efterårsfarver med røde
bær. Spis dem ikke, de er giftige.
Arten kommer oprindelig fra
varme og tempererede egne i Sydeuropa, Lilleasien og Nordafrika, hvor
den findes langs flodbredderne. Jeg har selv set den i store mængder
i udtørrede flodlejer i Nordgrækenland. Asparges kan findes
vildtvoksende langs vore kyster, mest i den østlige del.
Den
tåler saltvand, og man har tidligere lavet forsøg med vanding med
saltvand, på den måde kunne man holde ukrudt nede.
Planten var
kendt af ægypterne for 5000-6000 år siden og romerne dyrkede
asparges for 2000 år siden.
Udover at den smager godt er den en
kalorifattig kilde til folat og kalium.
Asparges blomstrer i
jule-august og har en høj nektar og pollenværdi for bier.
KONGEN
OVER ALLE GRØNTSAGER *
smagen af forår
de første asparges
og
asparagus duft
* Goethe
Ingen kommentarer:
Send en kommentar