søndag den 6. december 2020

6. december

 6. decemberJul og Grønne Skove - var engang et forsøg på at lave en julekalender uden jul. Den blev mere kendt under navnet Hullet i jorden.
I går var jeg med til at grave et hul i jorden, eller rettere udgravning til nye toiletter i vores lokale forsamlingshus.
Fondsmidler og frivilliges arbejde skal gøre Egense Forsamlingshus tidssvarende.
I dag er forsamlingshusene også oaser i ørkener af centraliseringer. I mange lokalsamfund er alt det, der førhen samlede, forsvundet, lukket ned.
Måske er forsamlingshusene lige så vigtige for os mennesker i lokalområderne, som vilde haver, levende hegn og enge er for bierne.
Arbejderbierne som har brudt ned og gravet ud er: Ingeniør, pædagog, chauffør, terapeut, konsulent, specialarbejder, pensionist, forfatter, lærer, gartner.
Det er alle folk som bor i lokalområdet og mener, at hvis vi skal have et godt aktivt liv herude, så skal vi tage aktiv del i lokalsamfundet.
Mens der blev spist frokost blev der talt om hvem der skal lave mad til næste fællesspisning, desværre har Coronaen også sat en stopper for de her aftener.

Et indlæg fra Fyens Stiftstidende oktober 2018
”Sted: Egense Forsamlingshus, koordinater: 55.540808, 10.432436
Efterårets første fællesspisning, 128 deltagere, der er egentlig ikke plads til så mange, men lidt skiftende telefonpassere gjorde at der pludselig var flere end de 120 der plejer at være max. OK så rykker vi lidt tættere sammen og får plads til et ekstra bord.
Fællesspisningen er arrangeret af forsamlingshusets bestyrelse bakket op af lokalrådet. 
Et hold frivillige har lavet mad hjulpet af en kok fra bestyrelsen. Fællesspisningen har nu kørt i snart 4 år hver anden måned i vinterhalvåret. Der har aldrig været under 100 tilmeldte.
Eneste punkt er at spise sammen og mødes. 
En lille orientering fra forsamlingshuset og fra lokalrådet, plus andre som har meddelelser.
Tilflyttere til området får et ’Velkommen besøg’ fra en person fra lokalrådet og et gavekort til en fællesspisning for hele familien.
Madholdet bestemmer selv menuen under ansvar over for budgettet. Spisningen koster 60 kr for voksne og 30 kr for børn under 10 år.
Aftenens menu er: Langtidsstegte grillkøller med karamelliseret citron, små urtestegte kartofler, Panzanella (Toscansk tomatsalat) og tzatziki.
Tilbage til orienteringen. Madholdet til næste spisning i november. Et par stykker melder sig og snart kommer andre til.
Orientering om et rejseforedrag med tapas senere i efteråret.
Lokalrådsformanden fortalte om et par høringssvar: nedrivning/genopbygning af Romsøhuset og ikke mindst omkring Børnehuset Fyrtårnet. Den lokale børnehave, som lige nu har stor søgning. Men en embedsmandsrapport har foreslået den lukket og flyttet til Krogsbølle.
Det er derfor der står hjerteskilte i hele området, og der er mulighed for selv at lave nogle små støtteskilte om lidt, de ligger klar inde på et bord. Det blev startet op til Fjordens Dag hvor lokalrådet havde en stand ved Egensedybet.
Det med at holde liv i lokalsamfundet kan næsten koges ned til et punkt. Når vi bruger vores lokale tilbud så lever de.
Forsamlingshusformanden tager igen ordet. Nu er madholdet klar til næste gang og et hold til næste gang igen.
Dejligt.
Der kan nu købes kaffe og lidt sødt i baren
Mange steder er forsamlingshuset ved at blive det sidste fælles i lokalsamfundet. Det kan godt genudvikles til et lokalt kultursted, hvor kun fantasien sætter grænser for aktiviteter.

Og sådan holder vi liv i området omkring Fjordmarken, der blev skabt for 202 år siden ved en inddæmning af Egensefjorden.”

Det sidste arrangement der var i forsamlingshuset, var et foredrag med Jan Grarup om at være krigsfotograf i verdens brændpunkter. Det var samme aften som Mette Frederiksen lukkede Danmark ned og alle stillede sig i kø for at hamstre toiletpapir. 
Det næste kunne være en aften med 'Bonderøven' eller Morten DD om hvordan vi kan hjælpe naturen. Der er mange steder herude, hvor vi kan give naturen og os selv en hjælpende hånd.

ANDELSDANMARK
flittige bier
graver et hul i jorden
for fælles fremtid


Ingen kommentarer: