21. december
Den korteste dag! Så går det igen mod lysere
tider, det trænger vi vist også til, ved denne coronanedlukkede
vintersolhverv.
Morgenturen i fint, lidt for varmt decembervejr.
Ravnene var på plads og drillede fårehundene. På vej tilbage forbi
køkkenhaven tænker jeg et halvt år frem mod den lyse sommeraften.
Smagen af jordbær…
side 69 Blomsterne og
Bierne
JORDBÆRSÆSONEN
Der var engang. Det
er ikke et eventyr, men en historie fra den virkelige verden, fra
Vestfyn.
Der er ikke noget,
der smager så godt, som solmodne jordbær.
Min far var
frilandsgartner. I en periode, mens jeg var ung, plukkede jeg cirka 1
tons jordbær i en sæson.
Dengang lavede de
også jordbærdyrkerforeningen, en andelsforening som skulle være et
modsvar til konservesfabrikkerne. Andelsforeninger, måske det mest
socialistiske fra virkelighedens verden, selv om min far var
vestremand. En mand - en stemme, uanset om du var lille husmand eller
godsejer.
Det var senga
sengana til industribrug. I dag er det helt andre arter, der dyrkes.
Konservesfabrikkerne er forsvundet, og der dyrkes mest til
friskmarkedet.
En helt anden ting
er, at vi i dag kan købe jordbær hele året. Altså ikke danske
jordbær, men jordbær som flyves ind fra steder langt væk fra
danske jordbærmarker.
Vi har en række med
senga sengana i haven, og der er altså ikke noget, som slår en skål
med friskplukkede jordbær. Så kan vi altid diskutere, om der skal
mælk eller fløde på. Men hvis du aldrig har smagt en af de gode
arter med smag, så kan du godt spises af med indfløjne arter uden
for sæsonen!
Og…
”Biernes
bestøvning af jordbærplanterne på marken er afgørende for at få
et optimalt udbytte af de søde danske bær. Derfor bør der f.eks.
være blomstrende læhegn omkring markerne til de små nyttedyr. Det
viser Erica Juel Ahrenfeldts ph.d.-studie i vilde bier, som hun har
lavet ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns
Universitet.”
(https://www.science.ku.dk/presse/nyhedsarkiv/2015/bier/)
HUMLEBIBLOMSTER
jordbærblomsterne
lyser hvidt mens en
summen
laver søde bær
Ingen kommentarer:
Send en kommentar