12. december
DØDT ELLER DØENDE VED
Vi har vist alle
stået ved et træ, som er ved at gå ud. Som barn havde vi en lidt
farlig leg. Imellem de store bøge stod mindre træer, der var døde.
Hvis vi tog en tyk gren og slog hårdt på den nederste del af
stammen, kunne vi få den øverste del til at knække. Det gav en god
lyd og man var sej når den øverste del knækkede. Vi stoppede, da
naboens Erik ikke flyttede sig hurtigt nok og fik en gren i hovedet,
han slap med en stor bule.
De her døde eller døende træer er
vigtige. Det anslås, at op mod ⅓ af alle skovens dyr, svampe og
planter er knyttet til træer i forfald og til dødt ved under
nedbrydning.
(bios.au.dk/forskningraadgivning/temasider/redlistframe/roedliste-2019/levesteder/veterantraeer-og-doedt-ved/).
Hjemme
i din egen have kan du også lade døde træer stå, skær toppen og
farlige grene af. Du bestemmer selv højden alt efter mod og
stigelængde. Her har du dit eget naturlige insekthotel. Se også i
Blomsterne og Bierne side 45, du må gerne selv og sammen med resten
af familien bygge insekthoteller. Men i veterantræer er de
naturlige, i vores have er vi så heldige at vetarantræerne både
huser spætterede og et mylder af østershatte.
Sidste år
høstede jeg over to kilo til fryseren, plus alt det vi spiste ’frisk
fra træ’.
Svampe, lidt bacon, løg, hvidløg steges på
panden i olie krydres med citronsaft, basilikum og så på ristet
brød, det er en populær frokost- eller forret hos
os.
SVAMPEBRUSCHETTA
østershatte på
vore veterantræer
december frugter
Ingen kommentarer:
Send en kommentar