tirsdag den 11. maj 2021

Dansk Fynsk haikujubilæum i Galleri Rasmus den 20. maj
Dansk Fynsk haikujubilæum i Galleri Rasmus den 20. maj

Dansk Forfatterforenings Haikunetværk fejrer i år 20 års jubilæum. Digtoplæsning i Gallerie Rasmus den 20. maj kl. 19.30. Gratis adgang.
Den 20. maj kl. 19.30 fejrer vi 60 året for Hans-Jørgen Nielsens første introduktion af japanske haiku på dansk og 20 års jubilæet for Dansk Forfatterforenings Haikunetværk i Galleri Rasmus, Ny Vestergade 9, Odense C. Her fortæller og demonstrerer haikudigterne Per Nielsen, Bjarne Kim Pedersen og Thorvald Berthelsen hvordan dansk haiku har udviklet sig til en forskelligartet mangfoldighed i samspil med modernismen.
Per Nielsens formsprog er traditionelt i vesteuropæisk forstand men med et twist der med afdæmpede underspillet humoristiske paradokser balancerer mellem et lykkeligt smil og sort melankoli :
Transparente lag
i den stivfrosne skovsø
Ser frysende fisk
Bjarne Kim Pedersens haiku er startet som SMS digte og er i dag twitdigte. De har ofte et dagspolitisk udgangspunkt med en dobbelttydighed der skaber spænding i digtet men også den politiske pointe. I de senere år med støtte til Ukraine og en skarp brod mod Putins Rusland:
rød hvide farver
kolonihave Danmark
faldt ned fra himlen
Thorvald Berthelsens haiku bryder tit reglerne og er et collage landskab, hvor Alice i eventyrland møder surrealismen. Det er det der kogt ind til en maggiterning sætter øjeblikket i perspektiv i sit mikrokosmos og udvider erkendelsen med en uventet drejning:
Bag Spejlet
På et sted ingen
vil være møder græsset
sommerfuglestøv
Undervejs kommer vi bl.a. forbi Ivan Malinovskis, Dan Turells, Susanne Jorns, Hanne Hansens og Viggo Madsens betydning for dansk haiku.
Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.

Ingen kommentarer: