tirsdag den 27. april 2021

Nordjyske Stiftstidende debat 22. april Hvad er det for en tid vi lever i. ”Ved et væbnet angreb i artikel 5’s forstand på en eller flere af deltagerne forstås et væbnet angreb på en hvilken som helst af deltagernes territorium i Europa….”
Når Putins specialagenter sprænger et tjekkisk ammunitionsdepot i luften i 2014, må det vel betragtes som et angreb på et andet NATO-land, og et angreb på os.
Det er breaking news mange steder i Europa. Min egen daglige avis (1 ud af 3) bruger 116 ord fra ritzau om hændelsen. Samtidig ser vi den største russiske troppeopbygning siden det første store angreb på Ukraine i 2014.
Hvad pokker er det for en tid, vi lever i?
Hvis Putin gør alvor af sine trusler og vil udslette Ukraine som selvstændig stat, kan vi godt glemme fodboldoligarkernes drøm om deres egen liga som den største nyhed.
Ukrainerne har i 7 år kæmpet for deres land. Kæmpet for deres ret til en selvstændig ukrainsk stat, som blev stemt igennem med overvældende flertal i 1991. Selv på Krim var der ved en åben demokratisk afstemning flertal for at være en del af et frit selvstændigt Ukraine.
Dengang havde Ukraine også atomvåben, de blev i 1994 overtalt til at skrotte atomvåbnene mod at Rusland, England og USA garanterede Ukraine deres nationale suverænitet med de grænser, der lå fast på det tidspunkt!
Da Ukraine med ’Revolution of Dignity’ også kaldet Maidan-revolutionen i 2013/14 sagde nej til fortsat at blive bestjålet af Janukovitj og Putin, anså Putin denne farverevolution for at være en trussel mod hans eget kleptokratiske styre og kontrol over ukrainsk politik. Og Putin iværksatte en invasion af Krim og et oprør i Østukraine.
Eksplosionen den 16. februar 2014 dræbte to mænd på det tjekkiske våbendepot, som helt legalt solgte ammunition til Ukraine. Eksplosionen fandt sted samtidig med, at der blev givet ordre til at kvæle Maidan-revolutionen ved at skyde på demonstranterne, måske kom ordren fra Putin. Der findes billeder af en russisk ’sniperenhed’ der opererede i Kijev i de dage, hvor over 100 demonstranter blev dræbt.
Undersøgelse af tjekkisk politi og diverse gravergrupper har afsløret, at det var de samme to GRU agenter, som forsøgte at myrde Sergej Skripal i Sydengland i 2018.
Eksplosionen på ammunitionsdepotet er en af mange mystiske hændelser, flere ukrainske ammunitionsdepoter er også sprunget i luften ved noget, som mest minder om den danske Seest-ulykke. Det ser også ud til at bomben først skulle være sprunget i Bulgarien eller i Ukraine. Måske mest sandsynligt i et transportfly.
I januar 18 blev liget af Mikus Alps fundet i en udbrændt bil på øen Guernsey, en meget langsommelig engelsk politiundersøgelse konkluderer, at Alps blev dræbt af skud, han var bundet til rattet i bilen og der blev fundet forskellige narkotiske stoffer. Mikus Alps var en lettisk brugtbilshandler og boede på Guernsey. Han samlede og sendte støtte til de frivillige militser i Ukraine, der kæmper mod den russiske invasion.
I Tyskland henrettede den russiske hemmelige tjeneste en georgisk/tjetjensk mand Khangoshvili i 2019 det såkaldte Tiergartenmord.
Særlig eksiltjetjenere har været udsat for angreb, håber virkelig at de danske hemmelige tjenester holder øje med, hvad der sker mod de herboende tjetjenere, som har ytret sig imod Kadyrov og Putin.
Det ser ud til, at der er et mønster, at etniske oppositionsfolk fra det, der i øjeblikket hører under Rusland, er i størst fare.
Andre, der er aktiv kritiske mod det russiske styre, bliver generet, men ikke personligt angrebet.
Finske Jessikka Aro og den norske politiker Linda Hofstad Helleland, har været udsat for målrettet chikane. Jeg selv har fået punkteret dæk, og mine netkonti angrebet, lagt ned.
Tilbage til angrebet i Tjekkiet.
Overordnet er det sådan i NATO, at et angreb som dette i Tjekkiet, også skal betragtes som et angreb på os i Danmark.
Udenrigsminister Kofod og forsvarsminister Bramsen, det her kan let blive den største europæiske krise siden muren faldt, eller da det gik op for verden, hvad der skete i Srebrenica og NATO bombede Serbien til at opgive de storserbiske drømme.
Dengang omkring Srebrenica var det Bjarne Riis i gult.
I dag er det fodboldens ’Super League’, hvor rige oligarker vil skabe deres egen fodboldpengemaskine, der stjæler overskrifterne.
Men vi burde være ængstelige, i Ukraine klargør de beskyttelsesrum, hvis det russiske angreb kommer.


 

Ingen kommentarer: