tirsdag den 14. januar 2020

14. januar Et år siden Pawel Adamowicz døde, stukket ihjel.


https://polennu.dk/dansk-forfatter-om-mordet-paa-gdansk-borgmester?fbclid=IwAR2iEx_JXbdiRs3WcGJTCVqPxylwAxvtT6tVcCzs1N0LudeulMLekEvA1cg

Dansk forfatter om mordet på Gdansk borgmester


Forfatter Bjarne Kim Pedersen skriver ofte om polakker og Polen, og han har rejst i Central- og Østeuropa og på Balkan de seneste 40 år. Hans værker er oversat til en lang række sprog. Arkivfoto.
LitteraturODENSE: Den danske forfatter Bjarne Kim Pedersen, skriver på årsdagen for mordet på borgmesteren blandt andet: Pawel Adamowicz var som et fyrtårn i Gdansk og lyste op i det politiske mørke.
Af: Peter Malberg
14. januar 2020 - 23:09
Den danske forfatter og digter Bjarne Kim Pedersen skriver mindeord på årsdagen for mordet i Gdansk:
Pawel Adamowicz, borgmesteren i Gdansk, døde i dag for et år siden. Søndag den 13. januar 2019 blev Pawel stukket ned, mens han talte i Gdansk til velgørenhedskoncerten: ’The great Orchestra of Christmas Charity’ som samler millioner ind til hospitalsudstyr. Velgørenhedskoncerten har de senere år været udsat for en hetz fra illiberale kræfter for at være pro LGBT-rettigheder, støtte religiøse mindretal og moralsk forfald, iblandet noget antisemitisme.
Et hadangreb i et Polen som lige nu præges af det ultrakonservative regeringsparti PiS, der ser ud til at ville nedbryde det polske demokrati. Angriber kvinders rettigheder, homoseksuelles, er fremmedfjendsk og anti-europæisk. Pawel Adamowicz var som et fyrtårn i Gdansk og lyste op i det politiske mørke. Han havde været med i politik fra dengang Lech Walesa dannede Solidarność. Han deltog også i en humanitær konvoj til Sarajevo i 1995. Pawel stillede sig selv i front i Gdansk, og døde for det demokrati, vi tager for givet her i Europa. Han bød flygtninge velkommen, han støttede de polske kvinders kamp mod kirkens og højrefløjens angreb mod kvindernes rettigheder, han bar et regnbueflag i den lokale Pride parade. Han stod op mod den PiS styrede medie-boycott af, og smædekampagne mod velgørenhedskoncerten.
Efter knivoverfaldet stillede folk sig i kø for at give blod, men lægerne kæmpede forgæves, den 14. januar døde Pawel af sine stiksår…
PAWEL ER DØD
knivstik mod Polens
hjerte, demokratiet
bløder, tænd dit lys


Bjarne Kim Pedersens seneste udgivelse: Den Lange Vej, udkom i 2019. Han har rejste i Central- og Østeuropa og på Balkan gennem de seneste 40 år. Er flittig skribent af kronikker om Polen og polske arbejdere i Danmark. Han fik debut som forfatter og digter i 1982, og hans værker er oversat til ukrainsk, russisk, engelsk, tysk, farsi, kinesisk og bosnisk.

https://www.youtube.com/watch?v=OkseW5UOtz4

Ingen kommentarer: