torsdag den 17. februar 2022

Grænser og mindretal i Putinkrisen Flensborg Avis 18.02.2022https://www.fla.de/debat/l%c3%a6serbreve/40248/graenser-og-mindretal-midt-i-putinkrisen

GRÆNSER OG MINDRETAL MIDT I PUTINKRISEN.


Et overset aspekt i det der bliver kaldt Ukrainekrisen, men som mere korrekt burde være navngivet Putinkrisen.
På trods af at Ukraine i 8 år har været i krig med russiske styrker.
Det der ikke bliver talt om, er Putins ønske om, at det han kalder etniske russere har ret til at komme hjem til moderlandet, eller i det mindste være beskyttet af moderlandets grønne mænd.
I Ukraine er det på trods af, at også Krim og Donbas i 1991 stemte for at være en del af et selvstændigt frit Ukraine. Stemmetallene var Krim: 54% (Sevastopol 57%) og Donbas 83 % for Ukraine.
Jeg har selv i Riga overværet en russisk demonstration mod det russerne kaldte sprog-genocide, fordi Letland kræver, at også russiske børn skal lære lettisk i skolen. De må gerne fortsat lære russisk, men de skal også lære lettisk.

Vi kom forbi demonstrationen, inden den gik i gang og forsøgte at finde ud af, hvad de demonstrerede for eller imod (på det tidspunkt havde de ikke fået bannerne frem), men ingen ville tale med os, vi forsøgte på engelsk, tysk, russisk og lidt lettisk, men de ville ikke svare.
Der er et stort russisk mindretal i de baltiske lande, og på det seneste har det russiske fjernsyn (5. februar) med stort smil på læben forklaret, hvordan de med styrker af små grønne mænd uden kendetegn kan gå ind i henholdsvis Estland, Letland og Litauen. På den måde vil de skabe folkerepublikker i stil med de folkerepublikker, der er blevet skabt i Donbas som henholdsvis Luhansk- og Donetsk-folkerepublik.

Når jeg bevæger mig rundt i Østeuropa og taler med folk om mindretal og grænser, fortæller jeg altid om den dansk/tyske grænseregion. Om afstemningen og grænselægningen i 1920.
Jeg ved godt, at Østeuropa har været hærget af etniske udrensninger og folkeflytninger i en grad der virker chokerende i forhold til vores dansk/tyske grænseområde. En god indføring i alle de overgreb og blodige besættelser der afløste hinanden, civilbefolkningernes tab kan tælles i millioner. Det var nationalister, kommunister og nazister der gik amok både før og efter Anden Verdenskrig. Læs Timothy Snyders bog BloodLands Europa mellem Hitler og Stalin.

De sidste par år har jeg også tilføjet at Mette Frederiksen på 100-årsdagen besluttede at lukke grænsen ensidigt, som en af corona-restriktionerne.
Trods Mette Frederiksens ensidige handlen ville det være politisk vanvid, og utænkeligt, hvis tyske politikere her var begyndt at tale om at sende tyske specialtropper ind i Nord-Schleswig for at destabilisere situationen og hjælpe det tyske mindretal.
Det ville også være vanvid, hvis det tyske mindretal nægtede at lære dansk, fordi de følte sig diskriminerede, fordi der ikke er tyske skilte i Sønderjylland.
Eller den modsatte situation lige nu hvor Danmark har ophævet Corona-restriktionerne og det danske mindretal i Syd-Schleswig reagerede. Selv om jeg som dansker skammer mig over symbolpolitikken og den vedvarende grænsekontrol. Jeg var over grænsen i mandags, hvor det danske militær blev trukket tilbage, og politiet igen får drænet for mange mandetimer på en symbolsk kontrol.
Et PS. Hvis Putin beslutter sig for at udvide krigen og tage hele Ukraine, eller en større del af Ukraine, burde der vel være en grænsekontrol rettet mod russere. Det må vel være sådan, hvis krigen udvides, så er et russisk pas ikke mere et gyldigt rejsedokument i Europa. En sådan kontrol
kan ikke klares ved stikprøver.


Ingen kommentarer: