fredag den 16. november 2007

SMS DIGTE og Digtværksted


Foto: Rumle Skafte

Jeg får mange henvendelser fra unge om mine SMS Digte. Derfor har jeg nu kontaktet alle efterskoler med et tilbud om Digtværksted med vægt på SMS Digte. Se også www.ravnerockforlaget.dk/Digtvaerksted.
Her kan I se en artikel i Fyens Stiftstidende 28.03.07 (Tak for lån Klaus Wind)

"Ren sms-poesi i fem-syv-fem

27 elever i Krogsbølle Skoles 5. klasse fik en kort indføring i poesiens verden og forsøgte sig med digte i sms-form. Til slukkede mobiltelefoner. Digter Bjarne Kim Pedersen stod bag digterværkstedet.


Af Klaus Wind
5. klasse på Krogsbølle Skole skrev sms-digte i går. Og forfatter Bjarne Kim Pedersen udkom med ny digtsamling
KROGSBØLLE: 27 elever og 27 slukkede mobiltelefoner.

27 minutter til klokken ringer og et frikvarter, hvor der igen er frit løb for en strøm af sms'er.

I 5. klasse er mobiltelefonien på stand by sådan en tirsdag formiddag. Eleverne har efter skolens regler sluppet de små taster i klasseværelset til fordel for den skinbarlige, rene poesi med afbrudte elementer fra rappen.

Forfatter og digter Bjarne Kim Pedersen, Egense, har indledt anden halvleg af et digterværksted for skolens 5. klasse. Det tager udgangspunkt i digterens seneste udgivelse, "Sms Digte" på forlaget Ravnerock.

134 digte på lige så mange sider udkom i går.
Poetisk rap-
Sms-digtene blev til, efter at jeg havde arbejdet med den gamle japanske haiku-digtning. Men uden at skele til de mange regler i den digtform, siger Bjarne Kim Pedersen.

Den korte skabelon i henholdsvis fem, syv og fem stavelser på tre linjer minder om en poetisk gang rap uden musikalsk ledsagelse. Men hurtig og tilgængelig for tasterne og skærmen på en mobiltelefon.

- Den bundne form hjælper mange unge, som har svært ved at få fat i de frie og mere uoverskuelige digtformer, påpeger digteren.

Han har fået en række sms-digte fra de unge, efter at han for en måned siden introducerede formen til eleverne i 5. klassen.

En pige skrev:

"Hmmm.. ret specielt, men jeg kan lide det."

Stavelse efter stavelse
Klasselærer Lone Landtved er ikke i tvivl om, at da de unge fandt formen, så kom der gang i de unges poe–si..

- Der gik sport i det med stavelserne. Og da de lærte at holde formen, så flød det. Nogle har afleveret både fire og fem digte til Bjarne, fortæller Lone Landtved.

Bjarne er ikke i tvivl om, at digte er en smule kult i dagens Danmark.

- En af de unge fra et digterværksted sagde for nylig: - Piet Heins gruk - dine er lige så korte og siger lige så meget, fortæller Bjarne Kim.

Han opfordrer eleverne til at sende sms-digtene videre over egen mobil. Men først efter at eleverne havde løst formiddagens bundne opgave om påskens poesi - en slags gækkebrev på telefonen.

Den gu-le far-ve

pås-ke-fe-ri-en ven-ter

for-år og je-sus.

Digte til udstilling
I morgen drager Bjarne Kim Pedersen til København. Her skal han læse en række af sine sms-digte op i Huset til "Underskovens" lyrikarrangement.

Eleverne i 5. klasse skal videre med digtningen. De skal levere en række digte til skolens kunstudstilling på fredag. Den afslutter emneugen."

På www.lifli.dk kan i downloade et par sider med SMS Digte og give jeres kommentarer. Og på YouTube søg efter SMS Digte. En kort digtvideo.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Har lige været inde på det der lifli.dk.
De er sgu gode dine små smser.