fredag den 29. juni 2007

SMS Digte på TV2/Fyn

"Kan stor digtekunst rummes i en enkelt SMS på mobiltelefonen?" Se TV2/Fyn i aften fredag den 29.06 kl. ca. 19.45 Flux.
Unge der læser mine SMS Digte og et interview hjemme fra min have. For jer der bor uden for Fyn se http://www.tv2fyn.dk/.
Husk nogle af digtene kan stadigvæk hentes på www.lifli.dk
Bjarne

torsdag den 21. juni 2007

SREBRENICA

Lørdag den 16. juni havde jeg den ære at læse op til Srebrenica Minde Manifestation i Svendborg.
En hel fyldt SG-hal. Men jeg må ydmygt erkende at digterens ord er små i forhold til at jeg skulle læse op lige efter Munira Subasic 'Mødre fra Srebrenica'. Her får I et digt jeg læste op.

LIDICE - SREBRENICA MEMORIAL
Vilde blomster
på en gravplads,
førhen plantede de roser
og holdt taler.

Mændene blev stillet foran muren
på Horaks gård
10 på række med tysk grundighed
og smidt i en bunke,
børnene
dræbt som skadedyr.
Filmen viser os
racismens djævlefjæs
båret frem af strækmarch.

De døde hvisker en stemning
vores børn plukker blomster
til børnegravene
og taler med dæmpede stemmer.

Erindringen om en ugerning
der aldrig må glemmes

men
hvor lang tid tager det
at læse trehundredeogfyrre navne
....
....

bagefter
læser du de ottetusinde navne
og skriver tiden
efter 11. juli 1995 Srebrenica
....

Bjarne Kim Pedersen.

mandag den 11. juni 2007

Kronik i Fyens Stiftstidende

Bibliotekets bogkrise
Bibliotekernes kerneydelse er bøgerne, men alligevel bruges der megen energi på it og spillemiljøer med eller uden caffelatte. Det er altså ikke dér, fremtiden ligger
Bibliotekarerne undrer sig over svigtende udlån. Og de er tilsyneladende villige til at gå langt, weekendåbent og natåbent. Cafe.
Godt nok er vi en del nattelæsere, men om vi er nattelånere er dog tvivlsomt.

De vil også satse mere på it.

Hvorfor nu det. Er bibliotekerne ikke langt nok fremme med it? Har de ikke de senere år brugt så megen energi og personaletimer på it og it-udvikling at det ofte er svært at få betjeningskontakt med en rigtig levende bibliotekar på biblioteket. Hvad med kerneydelsen: bøgerne? Bogen er populær som aldrig før, og der sælges rigtigt mange bøger lige nu.

Vi er ramt af en bestsellerkultur, hvor de bedst sælgende sælger oplag på mange tusinde. Bibliotekerne køber også mange af de bedst sælgende. Næsten så mange, at de ofte glemmer at købe de knap så godt sælgende.

Forleden på det lokale bibliotek søgte jeg Ellevild af Nina Malinowski. Den havde de ikke, men de havde mindst otte stk. af Blå Bror. Det er godt for Ib Michael, men ikke godt for os lånere.

EN bogs salgstal har ikke altid noget med kvalitet at gøre (det her er ikke en vurdering af ovennævnte bøger). Nøjagtig på samme måde som høje salgstal ikke altid er lig med høj kvalitet for alle andre varer.

God markedsføring, heldig pr og tæt mediekontakt er vigtige faktorer for høje salgstal. Vedrørende bibliotekssalget: Tænk lige på, at kun 25 pct. af alle nye bøger får en lektørudtalelse. Uden lektørudtalelse er bogen en død vare i forbindelse med salget til bibliotekerne.

Det burde være en opgave for Kulturministeriet at sørge for, at alle danske bøger får en lektørbedømmelse.
Jeg er heller ikke enig med bibliotekerne, når de forsøger at tiltrække kunder ved at løbe med på bestsellerbølgen. Hvis man ikke vil vente i køen på den sidste nye fra bestsellerlisten, må man købe bogen selv.

Førhen var en af kernegrupperne børnene og de unge. Men hvordan står det til med indkøbet af børnebøger?

Andre medier har taget deres del af kagen. Fra min fortid som klubleder var jeg i den paradoksale situation, at vores nabo - biblioteket - havde mange flere penge til at købe playstation-spil, end vi havde i klubben.

Videre førte det til en del rådgivning, fordi bibliotekarerne klagede til os over larmende børn. Men hvad forventer man, når man for at holde gode tal på kundestatistikker forsøger at lave klub.

Når vi er på Fyn, kan vi konsultere børnekulturstudier, hvor de arbejder seriøst med spillemiljøet. Det, der foregår foran skærmen, er næsten lige så vigtigt som spillet. Her udveksler man koder, skaber respekt med spilleresultater, kigger på hinandens spil osv. Og det støjer.

Børn kan godt lide bøger, og mange børn læser rigtigt mange bøger, men børnene bliver frustrerede kunder, når biblioteket mangler bøger, og bøgerne altid skal bestilles hjem.

Her hjælper det altså ikke at holde døgnåbent. Måske åbent når familierne har fri, så de sammen kan være kunder på biblioteket. Og prøv så at købe lidt flere bøger og ikke kun bestsellerne.

Hvis I ikke vil det, er jeg bange for at I afvikler jer selv. Det, I tilbyder og gerne vil tiltrække kunder på, er uden betydning. I dag har stort set alle en pc i hjemmet og foretrækker at være på nettet hjemme frem for at stå i kø på biblioteket.

Og playstation-spil er vel o.k. som udlån, men ikke som spillested. Jeg tror ikke, I hverken kan eller skal konkurrere med de private netcaféer.

Når jeg har været på rejse, har jeg også opsøgt netcafeer, hvor jeg for et beskedent beløb har kunnet købe mig til netforbindelse. Her er både cafe og netforbindelse.

Hvis I vil til at lave caféer med caffelatte osv., er det vist en forkert uddannelse, I har taget. Det lærer I ikke meget om på biblioteksskolen. Skomager bliv ved din læst, bibliotekar bliv ved dine bøger og servicer læserne. Plus de andre medier, som I selvfølgelig også skal have til gennemsyn og udlån.

I ER PÅ vej til at tabe jeres egen kerneydelse for at få nogle tal på nyttesløse årsrapporter. Jeg ved godt, at de nye kommuners politikere lægger op til besparelser ved at nedlægge en masse biblioteksfilialer. Det skal der kigges nøjere på, for børn og gamle får måske meget langt til biblioteket. Boglysten hos børn og hos alle os andre stimuleres når vi "surfer" rundt på hylderne på biblioteket (eller hos boghandleren).

Derfor må der være mulighed for, at børnene selv i deres eget tempo kan søge bøger på deres eget kendte bibliotek. Utællelige er alle de gange, hvor vores fire børn er kommet hjem fra biblioteket og har fremvist de bøger, som de har lånt. Ja, de store på 19 og 21 anbefaler nu de gode bøger, de netop har læst, og som vi også burde læse, hvis vi ikke har gjort det.

Hvad med at åbne skolebibliotekerne og etablere et åbent udlån, eller lad filialerne overleve i nærmiljøet? Vi er da et så rigt samfund, at vi har råd til at betale de få kroner, det koster, at have et godt lokalt kulturtilbud.

Men det er også inden for jeres eget system, I har flyttet penge fra bogindkøb til indkøb af andre ting i forventning om fremtidssikring.

I har ikke en chance for at slå netcaféerne, og det skal I heller ikke. I skal sikre os kunder et righoldigt udvalg af bøger, cd'er, tidsskrifter. Det må da være tankevækkende for jer selv, at bogindkøbet de senere år er gået fra at være 20 pct. af jeres budgetter til nu kun at være 10 pct.

Siden 2004 har der kørt en kampagne, som hedder "Læselyst", med det mål at få flere børn og unge til at læse. Helt nøjagtigt "fremme børns og unges lyst til og engagement i at læse", og metoden er at etablere det gode møde med litteraturen. Det virker helt grotesk at bibliotekerne i denne periode direkte modarbejder disse bestræbelser.

Og et suk, som ikke har med bibliotekerne at gøre: Det er dybt beklageligt, at boghandlerforeningen har valg ikke mere at støtte "Den Gode Historie", så denne tilbagevendende bog- og fortællekampagne er afgået ved døden.

DOG ER der også nye gode initiativer. "Læselyst" er et af dem. Odense Centralbibliotek har oprettet www.boggnasker.dk, hvor unge læsere kan boltre sig og udveksle tanker og anbefalinger mm. på deres egne betingelser.

www.dotbot.dk - dit børnebibliotek på nettet - er endnu et af de gode steder. boernelitteratur.dk er også et nyt tiltag mest for at give et udstillingsvindue til forfatterne.

Der er også brug for et stort bogudvalg til læselystne børn og unge i det land, som i sin tid fik lagt et svaneæg i en andegård.

PS.

Når vi slår "bibliotek" op i ordbogen, får vi:

En offentlig institution der udlåner bøger, plader, bånd, tidsskrifter mm.

En samling af bøger.

Et værelse med bøger.

Bjarne Kim Pedersen, Egensevej 42, Otterup, er forfatter.

Kronik Fyens Stiftstidende 11.06.07