mandag den 7. december 2020

7. december

7. december 




Mens statsministeren er gået væk fra Public Service medier og fortæller nyheder på Facebook, har Avisen Danmark en god artikel i samarbejde med Verdens Bedste Nyheder om Ålegræs.




Side 28 i Blomsterne og Bierne.
 
ÅLEGRÆS
Ålegræs er den mest udbredte blomsterplante i danske fjorde og kystområder. Den er flerårig og lever udelukkende i havet.
Blomsterplanten ligner græs og kan vokse i meget tætte bevoksninger. 
Ålegræs binder CO2, når det vokser. Når det så taber bladene, bliver kulstof begravet i havbunden i stedet for at komme op i atmosfæren, siger Marianne Holmer, institutleder af Biologisk Institut på SDU til TV2 Fyn.
Græsengene er derfor meget vigtige i kampen mod udledning af CO2. 
Den har det dog svært i mange danske farvande i øjeblikket. Forskere og studerende fra SDU arbejder med flere projekter for at forske i og undersøge mulighederne for at genetablere ålegræsset i Odense Fjord.
Engang her ved Odense Fjord, fra min bog, Rundt om Enebærodde:
”Når det om sommeren har blæst en stærk syd og sydvest vind er der skyllet en del grøn og fersk tang op på den sydlige del af øen Hals, som skiller Odense Fjord undtagen et smalt inløb imellem den og Hindsholm på omtrent 2000 all (alen 1240 meter, løbet er i dag godt 400 meter på det smalleste sted), fra det store bælt imod Samsø. Det skal ske i tørt vejr, hvis der kommer regn på tangen, dur den ikke til salt. De strør tangen tyndt og jævnt på græsset. Efter en dags tid rives det sammen i en stak, og de tænder ild til tangen. Når det er forbrændt til aske, tager de asken og kommer i et rostekar (bryggekar) og på hver skæppe (1/8 tønde - 17,4 liter) aske hældes omtrent 8 kander ferskvand. Det blandes i en gryde, luden afprøves med et friskt hønseæg, som den skal kunne bære, når den er god. Derefter koges den ind til salt, og efter hver skæppe aske får ¼ skp. salt. Salten er nogenlunde hvid og den er skarp nok, men dog noget bitter og ikke så ren i smagen som Lynneborg, engelsk, eller norsk.”

ÅLEGRÆSJUNGLE
fjordens varme vand
fødder i ålegræs med
tanker om krabber




Ingen kommentarer: