søndag den 20. december 2020

20. december

 20. december 
C-vitaminer.
Fra jeg var barn har jeg altid lært at C-vitaminer var lig med appelsiner. Det er også rigtigt, dog foretrækker jeg selv appelsiner der er plukket modne fra træet og ikke mange af dem vi får her, som er plukket grønne og modnet undervejs. Det er en helt anden fornøjelse, at få friskplukkede appelsiner. Vi har før boet på campingpladser hvor vi om morgenen kunne plukke modne appelsiner til et glas friskpresset juice.
Men vi har også C-vitaminbomber i den danske natur.
Om foråret ramsløg, en del steder i landet kan de findes i skovbunden og hvis man ved man hvad går efter, er man ikke i tvivl når man møder dem. For mig er det en forårstraditionerne fiske hornfisk og så plukke friske ramsløg på hjemvejen. Der er mere fangstgaranti med ramsløg end med hornfisk. 
Hjemme bliver ramsløgene forvandlet til pesto, supper og noget fryses ned i muffinsforme til senere brug. Når de er frosne kommes de i en pose i fryseren.
En anden c-vitaminkilde er havtorn. Et eneste bær fra havtorn skulle indeholde mere C-vitamin end en hel appelsin. Men den syrlige smag er også god i mange retter.
Nogle forskerne mener også, at havtorns bær har en gavnlig indflydelse på sukkersyge, hjerte-kar sygdomme og kræft 
Det er lidt af en udfordring at plukke de orange bær om efteråret. Men med lidt tålmodighed er det muligt.ogle bruger en anden løsning med at skære et grenstykke af, lægge det i dybfryseren og siden plukke de frosne bær af grenen. Men tag kun korte grene - og kun det, du skal bruge så busken ikke tager skade (og husk at bede om tilladelse til at klippe i busken). Det sted hvor jeg plukkede i år blev grovhøstet, en dag stadig fuld af modne bær, næste dag var alle grenene klippet af, håber det var ejeren af hegnstykket, der havde høstet. 
Ifølge Jyske lov, måtte man samle så meget man kunne have i sin hat. Derfor er hatten blevet omskrevet til »en almindelig bærerpose«, men det indsamlede skal være til privat brug og altså ikke til videresalg. Når man samler ind, om det er svampe, bær eller ramsløg, skal man huske, at der kommer sikkert andre, dyr som mennesker, der også gerne vil høste af den vilde natur. Tag derfor aldrig det hele, men lad altid noget stå til den næste. 
Havtornmarmelade: 1 del havtorn, 1 del æble, 1 del syltesukker lidt vand. Lad de småkoge i 20 – 30 m.inutter og kom på atamonskyllede glas. Kan også sies, hvis du vil være fri for kærnerne.

C VITAMIN BOMBER 
de orange bær
strutter af vitaminer
inde bag torne


Ingen kommentarer: