lørdag den 12. december 2020

12. december

 12. december
DØDT ELLER DØENDE VED

Vi har vist alle stået ved et træ, som er ved at gå ud. Som barn havde vi en lidt farlig leg. Imellem de store bøge stod mindre træer, der var døde. Hvis vi tog en tyk gren og slog hårdt på den nederste del af stammen, kunne vi få den øverste del til at knække. Det gav en god lyd og man var sej når den øverste del knækkede. Vi stoppede, da naboens Erik ikke flyttede sig hurtigt nok og fik en gren i hovedet, han slap med en stor bule.
De her døde eller døende træer er vigtige. Det anslås, at op mod ⅓ af alle skovens dyr, svampe og planter er knyttet til træer i forfald og til dødt ved under nedbrydning. (bios.au.dk/forskningraadgivning/temasider/redlistframe/roedliste-2019/levesteder/veterantraeer-og-doedt-ved/).
Hjemme i din egen have kan du også lade døde træer stå, skær toppen og farlige grene af. Du bestemmer selv højden alt efter mod og stigelængde. Her har du dit eget naturlige insekthotel. Se også i Blomsterne og Bierne side 45, du må gerne selv og sammen med resten af familien bygge insekthoteller. Men i veterantræer er de naturlige, i vores have er vi så heldige at vetarantræerne både huser spætterede og et mylder af østershatte.
Sidste år høstede jeg over to kilo til fryseren, plus alt det vi spiste ’frisk fra træ’.
Svampe, lidt bacon, løg, hvidløg steges på panden i olie krydres med citronsaft, basilikum og så på ristet brød, det er en populær frokost- eller forret hos os.


SVAMPEBRUSCHETTA
østershatte på
vore veterantræer
december frugterIngen kommentarer: