mandag den 10. december 2018

Ukrainekrigen og Nordstream Flensborg avis 10.12.2018


UKRAINEKRIGEN OG NORDSTREAM

Forskellige Ruslandskendere har i de her dage travlt med at forklare og næsten forsvare Putins ret til også at annektere Azov havet. Det undrer mig, hvor meget Ukraine dækning der er Moskvabaseret, særlig når vi tænker på, at nogle af de vigtigste ukrainske medier er blokeret i Moskva.
En af de få som konsekvent tager til Kyiv og dækker konflikten herfra er DR’s Matilde Kimer, hendes bog ’Krigen Indeni’ kan også anbefales, hvis man vil forstå de sidste 5 års udvikling i Ukraine.
Den nemmeste måde at se det her på, er hvordan de staver til Kyiv på russisk. Tænk lige engang hvis svenske medier under krigen var gået over til at skrive Dänemark.
Nu vil flere grine og sikkert sige, at sådan kan man ikke stille det op. Men faktum er at Putin-styret i 4½ år har ført krig mod Ukraine.
Jeg har siddet i Kyiv og talt med en ukrainsk reserveofficer, der inden han blev indkaldt var tv-journalist. Han havde kommandoen over en enhed i slaget om Debaltseve. Det var veludstyrede regulære russiske enheder ukrainerne kæmpede mod.
I krigens første faser blev der indsat regulære russiske enheder, hver gang de såkaldte frivillige separatister blev trængt tilbage. På det tidspunkt i feb. 2015 var den ukrainske hær ikke særlig funktionsdygtig. Og de blev drevet tilbage af de russiske styrker med store tab.
Jeg har gået langs mindemuren i Kyiv, hvor der er billeder af alle de faldne ukrainske soldater, den mur er alt, alt, for lang. Der er også et billede af Isa Munajev, den i Danmark boende tjetjenske brigadegeneral som tog til Ukraine og stod i spidsen for en tjetjensk styrke. Isa Munajev faldt også ved Debaltseve.
Senest har russiske flådefartøjer først bevidst sejlet ind i en ukrainsk slæbebåd. Bagefter beskød russerne de ukrainske fartøjer, sårede mindst 4 ukrainske marinere, en alvorligt. Og tvinger senere flere af dem til at stå frem på russisk fjernsyn og oplæse ”tilståelser”.
Jeg tror faktisk Rusland kan dømmes ved en krigsforbryderdomstol for dette.
De sidste meldinger går på, at de er overført til Lefortovo fængslet i Moskva.
Frigivne oplysningen af opsnappet russisk kommunikation viser, at alle 3 ukrainske skibe var i internationalt farvand, da de både bliver påsejlet og bordet af russiske spetznaz styrker.
Kommunikationen viser også, at man måske er helt oppe og handle på direkte ordrer fra Putin. Kommunikationen er også opsnappet af bellingcat.com, det er de folk som har afsløret hvilken russisk enhed der nedskød MH17, det er de samme folk, der afslørede identiteten på de to russiske agenter, der var i England for at forgifte Skripals med Novichok .
I kan selv finde kommunikationen her: https://www.youtube.com/watch?v=xpdlGAweVu4#action=share
Og vestens ledere beklager og fordømmer, samtidig med at flere støtter den fortsatte bygning af NordStream 2.
Kan I se et fremtidigt scenarie, hvor russiske flådefartøjer og spetsnaz enheder opererer langs NordStream og beskyder eksempelvis Greenpeace skibe, eller danske, tyske, svenske, polske, litauiske, lettiske, estiske eller finske fartøjer, fordi de efter Putins mening krænker hans russiske interesser.
Forbundskansler Angeleka Merkel taler om, at der skal mægles, så det ikke ender i yderligere krigshandlinger.
Jamen Kansler Merkel, skal Ukraine underkaste sig Putins stormagtsdrømme. Jeg ved at din forgænger Gerhard Schröder er købt og betalt af Putin, det samme med den tidligere STASI agent Matthias Warnig der nu er direktør for NordStream 2. Både Schröder og Warnig er tætte venner med Putin og var med i forreste linje sidste gang Putin blev indsat til en ny periode som præsident i Rusland. (Læs mere om magt og magtmisbrug i Jens Høvsgaards bog ’Spionerne der kom ind med varmen.’) Når du taler som en Chamberlain, svigter du Ukraine og tænker kun på Tysklands økonomiske samarbejde med den kleptokratiske russiske ledelse.

Lidt eksempler hvordan Putin har ageret i Europa de senere år: Invaderet Georgien, invaderet og annekteret Krim, invaderet østukraine, nedskudt MH17, dræbt over 10.300 ukrainere, holder mindst 63 ukrainere + 23 ukrainske marinere som politiske fanger, forsøgte at dræbe Skripals på engelsk jord. Hvad skulle afholde ham fra at agere langs NordStream.

Hvis vi lige vender tilbage til Azov-havet. Der ligger en russisk-ukrainsk aftale fra 2003 om fælles adgang til havet og havnene i området.
Men siden Putin kørte i lastbilkortege over den nybyggede bro ved Kertj strædet 15. maj, har han øget chikanen mod de skibe, som sejler til de ukrainske havne i Mariupol og Berdjansk. Den sidste tid er skibene blevet blokeret fra at fortsætte mod deres ukrainske destination. Mellem maj og midten af juli var der blevet stoppet 148 skibe. Lasttrafikken til Mariupol er faldet fra 15 millioner tons i 2013 til 6,5 millioner tons i 2017. Broen er bygget så lav (35 meter), at store skibe ikke kan passere, og ret vigtigt: De firmaer som har stået for bygningen er blevet ramt af EU-sanktioner. EU- betragter broen til det besatte Krim som ulovlig.
Den 24. september sejlede 2 ukrainske flådefartøjer ind gennem Kertjstrædet fulgt af 8 russiske skibe. Ukrainerne er langt underlegne lige nu, men er ved at opbygge en flådestyrke af små hurtiggående både, som kan forsvare Ukrainsk suverænitet.
Jeg fulgte det på livestream.
Hvad ville der ske?
Ville russerne forsøge at stoppe de to ukrainske skibe som brød den russiske blokade? Ville det komme til et søslag, hvor den overlegne russiske flådestyrke sænkede de to ukrainske skibe
Der skete ingen ting, de ukrainske skibe sejlede ind til Berdjansk.
I september var der ingen dækning i vestlig presse, derimod er der en ok pressedækning lige nu, og man forholder sig neutralt og viderebringer i meget stor grad Putins udlægning, jeg har endnu ikke set kort med angivelse af, hvor det foregik. Og det var i internationalt farvand. Den ukrainske præsident har inviteret NATO skibe på besøg i Mariupol eller Berdjansk for at se, hvordan Putin reagerer
Lige nu forlyder det også, at Putin vil lukke strædet helt for ukrainske skibe og andre skibe på vej til de ukrainske havne. Der er mindst 35 ukrainske skibe, som ikke kan komme ud med varer.

Hvis det er tilfældet, vil vi så stadig sidde med armene over kors og beklage, men ikke gøre andet.
Sidst vi gjorde det kostede det 8.000 mænd og drenge livet i Srebrenica. Dengang var der en dansk udenrigsminister, der stod og slog ud med armene, ’hvad vil I have vi skal gøre?’
Jeg er en hyppig gæst i Ukraine, senest i oktober, hvor jeg blev interviewet til avisen gazeta.ua, et af journalistens spørgsmål gik på, hvorfor vi i vesten ikke beskæftiger os med krigen i Ukraine?
Måske er det Putins dygtige PR arbejde, hvor hans vestlige medarbejdere hele tiden viderebringer italesættelsen af, at Ukraine er en forfejlet stat. Måske er grunden, at de fleste medier vælger at dække Ukraine fra Moskva, jeg ved det ikke; men jeg føler mig ikke godt tilpas, når jeg ser danske medier viderebringe Putins løgne.
For 2 år siden var det her digt med i min bog ’Min Maidan Affære’, det gælder stadig, og Putin har i sin regeringstid taget bidder af Georgien og Ukraine. Og det ser ud til, at han vil have en endnu større bid af Ukraine. Han har som mål at genskabe et nyt Rusland af samme størrelse eller i hvert fald magt som Sovjetunionen. Vi taber, hvis vi bliver stående med hatten i hånden og viser forståelse for hans magtbegær.

APPEACEMENT VERSION 2016
Chamberlains bøjer
sig og vil aldrig blive
dræbt mens de kæmper

Ingen kommentarer: