mandag den 11. oktober 2021

Klima eller russisk gas https://nordjyske.dk

 Den 10.10 havde jeg et indlæg i Nordjyske. Klima eller russisk gas? Hvorfor hører vi slet ikke om de negative miljøkonsekvenser af den russiske gas. #DanJørgensen #PussyRiot
NORDSTREAM2 OG GRØN OMSTILLING

Jeg har været modstander af Nordstream gasledningen lige fra starten.
Her hvor den står færdig og der meldes om at den første gas bliver pumpet ind for at test
Tilblivelsen og korruptionen omkring den første gasledning har Jens Høvsgaard beskrevet udmærket i bogen ”Spionerne der kom ind med varmen”.
NordStream 2 er ikke mindre fordækt. Med den får Putin kontrol med energiforsyningen til Tyskland, og gaslinjen gennem Ukraine ligger ikke mere i vejen for et større angreb på Ukraine. Senest har Putin jo lavet en historieomskrivning, hvor han argumenterer for at russere og ukrainere er ét folk og Ukraine er en naturlig del af Rusland.
Det der undrer mig ved NordStream2 og den russiske gas er tavsheden fra alle aktive miljøorganisationer i Danmark og resten af EU.
Jeg har hørt miljøprotester mod Baltic Pipe, men ikke mod NordStream2. Er miljøorganisationerne totalt uvidende om konsekvensen af den russiske olie og gasudvinding i Sibirien og andre steder hvor de russiske energiråstoffer hentes? Her hvor den første gas bliver pumpet ind til trykprøvning har jeg lige tilbragt en miniferie i Aalborg. Vi nåede både Churchill-klubbens byvandring og ’Oprør i Nordjylland’. Modstand kan hjælpe!


Pussy Riots har flere gange forsøgt at råbe både den russiske befolkning og de gaskøbende befolkninger op. Nadja Tolokonnikova fra Pussy Riot er vokset op i Norilsk. Norilsk er en industriby nord for polarcirklen og bygget på menneskeknogler. Det var Gulaglejren Norilags straffefanger som byggede byen. Mere end ½ million fanger var igennem lejren fra 1935 til 1953 og 1/3 af dem overlevede ikke. (Meduza 9 July 2019).
Norilsk er en af verdens mest forurenede byer og Nadja Tolokonnikova har skrevet et essay om forureningen som hun sendte til Putin. Hendes bog ’Sådan starter man en revolution’ kan også anbefales.
Tag lige et kig på deres protestvideo ”Black Sbow”. Pussy Riot kunstnergruppen bliver i øjeblikket fængslet 15 dage af gangen for Hooliganisme. Hver gang de har udstået 15 dage, bliver de fængslet igen på vej ud af fængslerne. Flere af medlemmerne er nu flygtet ud af Rusland.
Er miljøorganisationerne ikke vidende om hvorfor russiske unge blev arresteret, når de gik rundt med hule plastikænder og sagde Quack, Quack?
Det var fordi Putin og hans styre hentede milliarder ud af Gazprom og Rosneft for bl.a. at bygge et andehus af guld på et af paladserne.
Det var Navalnyj som afslørede det. Han blev forsøgt forgiftet og er nu fængslet. Alle der har støttet Navalny bliver nu forfulgt og straffet. Senest er Sobol flygtet ud af Rusland. Og med henvisning til Putins forfatning nægtet at stille op til det kommende regionalvalg i Rusland.
Hvorfor hører vi ikke en proteststorm mod den russiske gas som på ingen måde er bæredygtig.
NordStream2 modarbejder direkte EU’s forsøg på en grøn omstilling.
De eneste jeg har hørt er de grønne i Tyskland, og de bliver i øjeblikket udsat for en velorganiseret smædekampagne.
Jeg bliver ikke overrasket, hvis denne negative kampagne viser sig at være styret og betalt Putins folk. På samme måde som de har været aktive omkring Ukrainske valg, Brexit og Trumps valg som præsident i USA.


20 millioner Euro betalte gazprom til den miljøfond Ministerpræsidenten i Mecklenburg-Vorpommern Manuela Schwesig fik oprettet. Den hedder fejlagtigt miljøfond, men er oprettet for at få gennemført et kæmpestort antibæredygtigt projekt.
Mecklenburg Vorpommern er venskabsregion med Skt. Petersborg og det er blevet fejret med en ’Ruslandsdag’ hvor også Putin har deltaget.
Med den ekstra gas under østersøen flyder korruptionen ind i Europa, og den flyder også ind og undergraver den grønne omstilling.
Klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen - hvor er din stemme i den her debat? Er du for klima eller russisk gas?
Europæiske socialdemokrater har jo haft tradition for at få aftrædelsesjob i de russiske energifirmaer, med ’Altkansler Schröder’ i spidsen.
Den socialdemokratiske kanslerkandidat Olaf Scholz er vel også en af arkitekterne bag det milliardtilbud som tyskerne brugte til at få Biden til at gå væk fra modstanden mod NordStream2.
Det bliver spændende at se, hvad den kommende tysk regering vil gøre ved den gasmangel og gasprisens himmeflugt som Putin har orkestreret.


Desværre er det svært at få delt oplysninger om miljøbelastningerne der hvor gassen udvindes og der hvor den bliver ført gennem Rusland.
Novaya Gazeta er en af de få aviser i Rusland der tør skrive om miljøkatastroferne og det faktum at Rusland kører med fuld fart på den sorte energi, der har beriget og holdt Putin ved magten siden årtusindskiftet.
Men prøv at finde Novaya Gazetas hjemmeside, kom på deres mailliste eller facebookside og få lidt viden om miljøkatastroferne, der hvor gassen og olien kommer fra. Andre medier er Meduza og The Moscow Times, og de NGO grupper som deler viden.

Der er ikke så megen hjælp hos Greenpeace Danmark, men hvis man går til Greenpeace internationale side, kan man læse en del mere om russiske miljøsvineri. Blandt andet Norilsk ulykken i maj 2020, hvor mere end 20.000 tons diesel farvede Ambarnaya floden rød på Taymyr halvøen.

Bjarne Kim Pedersen Forfatter og menneskerettighedsaktivist. I hans sidste bog ’Blomsterne og Bierne’ har han også skrevet om klimaet og grøn omstilling.Ingen kommentarer: