tirsdag den 4. oktober 2016

Stenkasteri må stoppes Jydske Vestkysten 04.10.16

http://www.jv.dk/artikel/2396314:Synspunkt--Stenkasteri-maa-stoppes

STENKASTERDANMARK

Hvad sker der i Danmark?
Et spørgsmål fra en tysk campist på campingpladsen i Jelenia Gora i den polske del af Karpaterne.
Det var dagen efter, at flisekastere havde smadret en tysk familie på den fynske motorvej.
Jeg viste ham mit digt; jeg havde skrevet det om aftenen, efter vores håndboldherrer havde vundet guld ved olympiaden i Rio.
Vi havde siddet 3 danske par og en islandsk fårehund i TV-stuen og råbt og skreget, og hunden gøede. Vi fik i halvlejen udvekslet nyt fra Danmark, og stenkasteriet var den dominerende nyhed.
Danmark vandt, og det var dejligt at være dansk...
Men det var det ikke her om morgenen, hvor jeg følte mine landsmænds dumhed trænge ind på mig.

HJERNEDØDT OG…
Stenkasterne må
være fyldt med sten, der hvor
hjertet burde slå


Mit tyske rakte til en oversættelse, og han klappede mig på skulderen; mens vi blev enige om, at stenkasterne skulle fanges og dømmes.
Det må ikke blive sådan, at alle motorvejsbroer skal pakkes ind i pigtråd, eller vi skal være bange, hver gang vi kører under en bro.
Når vi skulle hjem, havde vi 1000 kilometer og et utal af broer foran os.
Vi må og skal have fat i det danske fællesskab. Verden er ikke kun noget, der foregår på en skærm. Den er fyldt med mennesker som du og jeg. Det er rigtige mennesker der dør, når en flise smadrer ind gennem en bil. Rigtig blod der blødes, og rigtig sorg der føles blandt de efterladte.
Og her er ingen delite eller restart…
Det er chokerende, at stenkasteriet har bredt sig. Jeg har via mit job brugt rigtig mange timer sammen med unge mennesker, men jeg forstår ikke det her. Et bud er, at mange mangler troværdige voksne omkring sig og derfor flyder ind i en virtuel verden, hvor 1 dags overskrifter giver status og man samtidig bevæger sig et sted, hvor alting kan genstartes.

Bjarne Kim Pedersen


Ingen kommentarer: