lørdag den 1. august 2015

Siemens moral på Krim Fyens Stiftstidende 01.08.15I medier, der beskæftiger sig med Østeuropa, er der i øjeblikket artikler om, hvordan Siemens omgår sanktionerne mod Rusland og sælger gasturbiner til to nye kraftværker, der skal forsyne det russisk-annekterede Krim med energi.
På de sociale medier er jeg allerede blevet belært om, at Krim ved en demokratisk afstemning selv valgte at blive indlemmet i Rusland. OK – et demokratisk valg kan aldrig finde sted, mens alle offentlige bygninger er besat af 'små grønne mænd' uden identifikationsmærker. Putin har også selv vedgået, at det var russiske kommandotropper.
De folk, Putin fik fløjet ind som en slags valgobservatører, var folk fra Jobbik (Ungarn), BZÖ (Østrig), CEDADE (Spanien). Tilsammen udgjorde de fint udtryk for de ekstreme højrepartier i Europa suppleret med nystalinister.
Krim som en del af Rusland er ikke anerkendt af FN eller nogle vestlige lande, selv inden for egne støttelande har Putin haft svært ved at samle støtte.
EU har vedtaget sanktioner mod Krim og Sevastopol på baggrund af Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol. Det fremgår af Rådets forordning nr. 692/2014 med senere ændringer. 
Sanktionerne forbyder firmaer at eksportere energiteknologi til Krim eller sælge service til Krims energi infrastruktur.
Medierne skriver, at Siemens og Technopromexport indgik aftalen i foråret ’15. Og tanken er, at sanktionerne skal omgås på den måde, at turbinerne officielt bliver produceret til et nyt kraftværk i Taman i den russiske Krasnodar region. Men det er bare en formalitet for at omgå sanktionerne, siger en kilde til den russiske avis Vedomosti. The Moscow Times har også omtalt Siemens handel.
Det er ikke første gang, store firmaer eller lande sætter kolde kontanter over moralsk ageren.
Men det kan der måske laves om på.
Siemens er også i Danmark og citeret fra deres hjemmeside:
"Corporate Responsibility
Siemens tre værdier er Innovative, Excellent og Responsible. Vi forpligter os til at agere etisk ansvarligt og bidrage positivt til det omkringliggende samfund. Dette er gældende på lokalt, nationalt og internationalt plan.
Igennem en lang række initiativer, såsom indsamlinger, støtteordninger og arrangementer, samt grønne og energieffektive løsninger, forsøger vi at leve op til vores mål om social ansvarlighed."

Altså én ting er mål, noget helt andet er ageren.
Jeg gøre mit til at udbrede kendskabet til firmaets ageren. Selv om digterens stemme synes så uendelig lille i forhold til en gigant som Siemens.

Ingen kommentarer: