torsdag den 27. december 2012

Tamila Tankaeva udvises

Endnu en omgang nordisk uanstændighed.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/familjen-tankaeva-far-inte-stanna

Familjen Tankaeva får inte stanna

Migrationsdomstolens beslut kom i julhelgen Tamila Tankaeva och hennes två barn, har inte tillräckliga asylskäl för att få stanna i Sverige. Det anser Migrationsdomstolen.
Publicerad – Uppdaterad
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Tamila Tankaeva, från Tjetjeninen som sökt asyl i Sverige med sina barn, får inget uppehållstillstånd. Det beskedet kom nu i julhelgen från Migrationsdomstolen.
Vi har tidigare berättat om Tamila Tankaeva vars man mördades av regimen och hon själv har torterats.
Hon inledde i september en hungerstrejk i väntan på Migrationsdomsolens beslut, men det hjälpte alltså inte.

Utvisas trots tortyr

- maken skjuten SUNDSVALL Hennes politiskt aktive make har mördats, och både hon och hennes son har torterats svårt. Ändå kommer Tammila Tankaeva och hennes två barn att utvisas Sverige anser att Tjetjenien numera är ett säkert land.
Publicerad
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
På Fagerdals flyktingförläggning i Sundsvall sitter Tammila Tankaeva från Tjetjenien och fruktar att bli hämtad av polis och avvisas vilken dag som helst tillsammans med sonen Askhab och dottern Madina, som har Downs syndrom.
Maken sköts
Maken var politiskt aktiv och förföljd i hemlandet. År 2006 försvann han spårlöst - först fyra år senare hittades han skjuten i ett skogsområde. Hennes son togs till fånga och torterades, och även Tammila fördes mitt i natten till en polisstation av maskerade män, där hon frågades ut och torterades i ett helt dygn.
– Här, säger hon och visar, är spåren fortfarande kvar av handbojorna. De satte mig på en stol med händerna låsta bakom ryggen. Sedan torterade de mig med elchocker. När jag bad om vatten satte de en revolver i min mun.
Dokumenterad tortyr
De båda människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International menar att tortyren, som gjorde att Tammila fick vårdas på sjukhus under lång tid, är dokumenterad.
Den svenska Rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar kommer att begära att avvisningen inte verkställs.
Tjetjenien "tryggt"
Men de svenska myndigheterna anser att Tjetjenien numera är ett tryggt land att åka tillbaka till - trots att ingen kan eller vill garantera att Tammila och hennes barn inte råkar illa ut.
– Det är ett helt obegripligt beslut, som inte på något sätt baseras på de faktiska förhållandena i Tjetjenien, säger Anders Sundquist, kanslichef på Rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar som är en frivilligorganisation ägd av Svenska kyrkan, katolska kyrkan, frikyrkorna, Rädda Barnen och Amnesty International.
SVT: Är Tammilas rädsla för att bli torterad och kanske till och med dödad om hon kommer tillbaka till sitt hemland befogad?
– Ja, den är definitivt befogad, mot bakkgrund av den information vi har om förhållandena i Tjetjenien - och det vi vet om vad som tidigare hänt med dem som förföljts och torterats i landet, säger Anders Sundquist.
– Min make mördades, jag och min son torterades. Om vi åker tillbaka dit och något händer mig, vem tar hand om min dotter då, frågar sig Tammila Tankaeva.
Patric Sellén

Ingen kommentarer: