onsdag den 21. marts 2012

Mellem Broer



I dag på Verdens PoesiDag udkommer den Fynske antologi Mellem Broer.
Tak til de 37 fynske digtere.
Tak til Albani for pengene.
Og
Poesien er bestemt værd at fejre, og den har sin helt egen dag, hvor man kan gøre det!
I 1999 indstiftede UNESCO World Poetry Day – Verdens Poesidag. Dagen er den 21. marts.
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) er FNs organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation, og formålet med dagen er over hele verden at skabe opmærksomhed omkring læsning, skrivning og udgivelse af poesi.

Fynske Forfattere, en undergruppe af Dansk Forfatterforening, markerer gerne Verdens Poesidag med et arrangement af en eller anden art. I år har vi valgt at udgive en antologi. Både antologiens titel og emne er Mellem Broer, og vi har inviteret et bredt udvalg af aktive fynske digtere til at bidrag med digte. Der er masser af poesi Mellem Broer
Broer skaber geografisk sammenhæng mellem vores ø og resten af verden udenom. Den generation der kommer til orde i Mellem Broer strækker sig aldersmæssigt fra tyverne til tresserne. De skrivende i den har helt forskellige baggrunde, visioner og ambitioner og benytter sig af forskelligartede ord, men de har et fælles geografisk udgangspunkt her og nu, de er øboere midt i Danmark, lad os derfor kalde dem generation Fyn 2012

Dette snapshot af Fyn er fyldt med poesi. Også på Fyn er der i de seneste år sket en opblomstring af digtermiljøet med adskillige poetiske scener og tilbagevendende lyriske begivenheder med et stadigt voksende publikum. Derfor er det på tide med en bog, der fejrer poesien i sin mere permanente form. I poesien maler vi billeder af ord, vi fokuserer på detaljer, på de store linjer, på det indre eller på samtiden og vi udtrykker tanker, der ikke kan udtrykkes indenfor normalsprogets rammer. Samtlige 37 fynske digtere i bogen har på hver deres måde forholdt sig til temaet Mellem Broer og det er der kommet helt forskellige tekster ud af.
Bogen er støttet af Albani-fonden

God læselyst. Antologien kan på dagen købes på Centralbiblioteket, og fremover i boghandelen, eller direkte fra www.ravnerockforlaget.dk

søndag den 11. marts 2012

Asylansøger brændt

DE AFVISTE

Du tændte
en ild
et flammende bål
der tog dit eget liv
sytten år gammel
ikke længere
end hver dag
hver time kan
tælles
og måske huskes

i de danske lejre
sidder unge
og venter på udsendelse
til eget land
der er meget
vi ikke vil forstå
eller
vide af

fængslerne i Iran
er bare et
eksempel

vi udsender til

et andet sted
tændte
et andet levende bål
det arabiske forår

her
er det end ikke
breaking news
fordi vi har fyldt
nyhederne op med x-faktor
og rygekabiner

torsdag den 1. marts 2012

Østarbejdere

Dagens Kronik i Fyens Stiftstidende:
Forsvar for østarbejdere.
I en hel uge satte P4 Fyn fokus på østarbejdere. Jeg fulgte med, jeg forsøgte også at give mit bidrag, og fik en god dialog med et EU-parlamentsmedlem.
Men bortset fra Pia Duus Jensen, som også gav stemme til de østeuropæere der rent faktisk er her, så var det negativ omtale, megen tale fra 3F.
Vi bevæger os på et knivsæg af østracisme, og når jeg forsøger at have et samlet overblik, er der ikke ret langt fra holdninger i radioudsendelserne og så den hollandske hjemmeside. http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/ Særlig når jeg læser folks kommentarer på 3F, og i et indlæg på P4 Fyn skriver Dan Jørgensen 'meld dem.'
Prøv lige at forestille jer, at der på samme måde blev sat fokus på indvandrere i et 'udsat boligområde': Øget kriminalitet, manglende skattebetaling, snyd med moms, manglende arbejdspapirer, overholdelse af køreregler osv. Hver dag sin nye historie.
Nej, det ønsker hverken I eller jeg skal ske.

Når Alex Ahrendtsen i sin valgvideo Hjemmerøveri lod hjemmerøverne tale polsk, lagde han en indvandrergruppe for had. Og det udløste ikke samme ramaskrig, som hans latterlige valgvideo om kriminaliteten i Vollsmose.
På samme måde har jeg siddet med en ung rumæner og forsøgt at forklare, at politichefen ikke mente ham, når han talte om kriminelle rumænere.
Når journalister i radio og Fagbladet kører kampagner med overskrifter som 'Østchauffører tanker op med vodka' 'Falske polske pas' 'Udlændinge snyder skat for.....'
3 F skal som fagforbund kæmpe for medlemmerne, men kamppladsen er ikke kun et egoistisk Danmark.
Østeuropæere er og bliver en del af også vores Europa. Lige som vi kan tage til andre lande i EU, bare vi kan forsørge os selv.
Velfærdsboblen der pustede huspriser og lønninger op som en kæmpeballon er sprunget, dengang var der også en hel del danskere som fik ombygget samtalekøkkenet af østarbejdere. Men nu er krybben ved at være tom.
Mange nærmer sig dæmoniseringen af en bestemt gruppe og er med til at skabe fjendebilleder, det er let at se fjendebilleder skabt af Dansk Folkeparti, men andres tale kan også nære racismen!
Hvis udgangspunktet var respekt for hinanden, kunne vi måske finde en anden angrebsvinkel på problemerne med underbetalte østarbejdere, for selvfølgelig skal de både have en anstændig løn og en anstændig behandling.

Sidste sommer havde vi under den tidligere regering en debat om grænsebomme.
Samtidig lavede jeg research omkring Ardennerne. Ved I hvordan det er at svømme over floden Sûr/Saur fra Luxembourg til Tyskland og tilbage igen?
Når jeg cyklede efter morgenbrød cyklede jeg først over broen til Tyskland, så en god kilometer på tysk jord inden jeg tog næste bro tilbage til Luxembourg.
Her var ingen grænsebomme eller tale om øget kontrol.
Og historiens vingesus kunne mærkes, når vi gik af den historiske rute hvor tusinder og atter tusinder af unge mænd mistede livet 1944-45.
Her ved Wallendorf Pont/ Wallendorf erobrede de allierede styrker det første jord af Det tredje Rige.
Det var dengang en altødelæggende krig, ødelagde forholdet mellem mennesker i Europa. Tænk hvor langt vi er kommet væk fra national-socialismens spøgelser.
En formiddag på krigsmuseet i Diekirch understregede krigens lidelser. Menneskers mod og det ekstreme vanvid. Med mine to teenagedøtre dvælede vi længe ved samaritter afdelingen. Unge mænd der skulle holdes i live. Lemmer amputeres osv.
Tidligere havde vi stået på en tysk gravplads. De fleste faldne var mellem 17 og 25 år.
Det var tankevækkende, også hvis det var endt med sejr til nazityskland.

Samtidig svarede vi på en del spørgsmål fra hollændere, belgiere, luxembourgere og tyskere om, hvad der skete i Danmark.
I har da altid ført an med humanismen og forståelsen for andre. I var meget aktive på den gode måde under Balkankrigene som splittede Jugoslavien.
Hvad sker der for jer?

Vi er i hvert fald nogle, som vil kæmpe for det danske frisind.
Den danske humanisme, som engang reddede jøderne til Sverige. Som engang tog imod de bosniske krigsflygtninge.
Og det er jo ikke første gang, der er sket indvandringer i Danmark. Heller ikke fra øst. Til det nyligt afholdte EM i håndbold, hvor vi skulle have en hjælpende hånd fra Polen; blev der nævnt navne som Peter Schmeichel og Caroline Wozniacki, som har polske rødder.

På pladsen i Wallendorf Pont faldt vi i snak med det rumænske par, som gjorde rent.
Ja, det er østeuropæere som søger lykken på vores arbejdsmarked.
Lige som danske håndværkere fra tid til anden søger arbejde i Norge, Sverige og Tyskland.
Senere på turen besøgte vi tyske venner ved Rhinen. Deres naboer er polakker, som arbejder i Tyskland.
Det er ikke kriminelle.
Den danske nationalisme må ikke føre til hetz mod fremmede. Jeg ved godt, der findes kriminelle rumænere, kriminelle polakker. Men der findes også kriminelle danskere.
Størsteparten af de østeuropæere som kommer og arbejder her er initiativrige folk, som gerne vil arbejde og tjene penge.

Jeg tror ikke de svindler og fifler mere med regler, end danskere gør det.
Hvordan har du og jeg og vores nabo det med at få lavet sort arbejde? Købe stjålne genstande? Færdselsregler, mobilsnak ved kørsel, spritkørsel?
Og så videre...
Selvfølgelig skal de østarbejdere, som er her arbejde og behandles efter danske normer, men der er også job, som mange danskere ikke har lyst til i 2012.
Og lad så politisamarbejdet bekæmpe kriminaliteten.

PS.
På et tidspunkt boede jeg i Grækenland i flere måneder sammen med illegale indvandrere fra Polen og Ukraine. Det gav mig mange flere vinkler på fremmed arbejdskraft, og håbet om en bedre fremtid i et nyt land. Uden at jeg på nogen måde går ind for illegale arbejdere.